FILATELISTIČNO DRUŠTVO MARIBOR 

O DRUŠTVU

PRAVILA

NOVICE

   

ZBOR ČLANOV FDM BO 6. APRILA 2022, OB 17.00 V  TABORKI

Plan Plan dela Filatelističnega društva Maribor za leto 2022 (predlog)

Ker se je stanje ob pandemiji končno umirilo, lahko planiramo malo bolj drzno. Nekaj stvari smo že naredili v prvi četrtini leta in torej na spadajo v plan, vendar jih bom vseeno omenil.

V januarju smo pripravili standardno izdajo ob 58. zlati lisici, čeprav je bila tekma spet v Kranjski gori. Ob 200. obletnici podpisa pogodbe za nakup posestva, ki se danes imenuje Meranovo, smo pripravili obsežnejši sklop, ki obsega osebno znamko, razglednico in priložnostni ovitek s PPŽ. Iz razglednice smo pripravili tudi maksimum karto.

Na sestanku Upravnega odbora smo sklenili, da bomo po dolgem času spet organizirali večje mednarodno srečanje. To bo 10. aprila 2022 v prostorih gostišča Tabor. Ker računamo, da se  stanje ob pandemiji ne bo ponovno poslabšalo, načrtujemo tudi jesensko mednarodno srečanje; zaenkrat je planiran 23. oktober, bomo pa o točnem datumu še odločali.

Pri zabeležbi različnih dogodkov v obliki priložnostnih žigov in ovitkov se zaenkrat dogovarjamo s Fakulteto za kmetijstvo in biosistemske vede, s katero smo sodelovali že pri izdajah ob Meranovem, da bi podoben sklop izdaj pripravili ob 20-letnici botaničnega vrta, ki bo ob koncu maja 2022.

Dogovarjamo se tudi za sodelovanje ob še enem večjem dogodku, Svetovnem prvenstvu toplozračnih balonov, ki bo septembra v Mursko Soboti in njeni okolici. Sodelovanje smo prevzeli, ker tamkajšnji filatelisti že tri leta ne delujejo. Točen obseg sodelovanja bomo še dorekli, je pa Pošta Slovenije dodatno k sprejetemu programu izdaj za leto 2022, vključila še izdajo znamke ob tem dogodku.      

Člana FDM bova sodelovala na svetovni filatelistični razstavi Hunfilex 2022, kjer bo Slovenijo kot komisarka zastopala naša članica Staša Prah. Člana FDM bova sodelovala tudi na evropski filatelistični razstavi Liberec 2022, kjer bo  v vlogi komisarja za Slovenijo Bojan Bračič. Računamo, da zaradi agresije na Ukrajino s strani Rusije, z omenjenima razstavama ne bo problemov.

Velik sejem zbirateljev Collecta bo letos v septembru. Spremenjena je lokacija prireditve, ki bo zdaj v Cankarjevem domu, zato še ne vemo, ali bodo potekale tudi predvidene dejavnosti ob sejmu, kjer bi naj sodelovala tudi člana FDM. 

Drugih večjih dogodkov zaenkrat ne planiramo, se bomo pa sproti odzivali na morebitne aktivnosti drugih, ki jih lahko dodatno filatelistično zabeležimo. Ker bomo drugo leto praznovali 90. obletnico ustanovitve Filatelistične kluba za Maribor, predhodnika današnjega društva, se bomo že letos pripravljali na to obletnico, ob kateri je zaenkrat predvidena priložnostna razstava, bomo pa dodali še kaj. Predlog, da bi razstavo postavili v prostorih Muzeja narodne osvoboditve v Mariboru smo že poslali, vendar odgovora še ni.    

 

                                                                                                     Predsednik FD Maribor

                                                                                                     Bojan Bračič

 

 

 

  

     

Filatelistično društvo Maribor